Dengue

Kunt u zich vaccineren tegen dengue?

Nee, het is nog niet mogelijk te vaccineren tegen dengue.

Wat is dengue precies?

Dengue is een ziekte die ook wel Knokkelkoorts wordt genoemd vanwege de gewrichtspijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door het virus dat wordt overgedragen door een muggensteek  van de muggensoort Aedes Aegypti. In ernstige gevallen kan het een shock of overlijden tot gevolg hebben.

In welke gebieden komt er dengue voor?

Knokkelkoorts komt voor in tropische landen met verstedelijkte regio’s met veel muggen.

Hoe kunt u dengue oplopen?

Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door een steek van een besmette mug, de vrouwelijke Aedes Aegypti mug, die vooral overdag een gevaar is.

Wat voor symptomen brengt dengue met zich mee?

Knokkelkoorts (dengue) verloopt meestal onschuldig met symptomen zoals hoofdpijn, koorts, misselijkheid, pijn in de onderrug en soms op mazelen lijkende huiduitslag. Na besmetting verschijnen de eerste symptomen van knokkelkoorts binnen 3 tot 14 dagen en verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 dagen. Iemand die al eerder knokkelkoorts heeft gehad en opnieuw wordt geïnfecteerd, kan een ernstige vorm van deze ziekte ontwikkelen. De eerste symptomen zijn hetzelfde, maar er kan buikpijn bij komen, een klamme huid en bloedend tandvlees. In zeer ernstige gevallen kan een patiënt in shock raken of zelfs overlijden. Wanneer u naar een risicogebied reist en al eerder knokkelkoorts heeft gehad, moet u zich direct met een arts in verbinding stellen als u diezelfde symptomen krijgt.

Wat kunt u doen om dengue te voorkomen?

Probeer u  in een risicogebied te beschermen tegen muggen door middel van kleding of muggen werende middelen.

Klik hier voor meer reistips

 

 • Uw Voordelen

  • ’s Avonds spreekuren
  • Weekend spreekuren
  • Meerdere locaties
  • Gratis parkeren
  • LCR geregistreerd
  • BIG geregistreerd personeel