Difterie

Kunt u zich vaccineren tegen difterie?

Ja, er is een combinatie vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Dit is de DTP vaccinatie. Mensen die na 1950 geboren zijn, hebben deze vaccinatie waarschijnlijk als kind gekregen,  de DTP combinatie. Wanneer het  langer dan 10 jaar geleden is dat u een  DTP vaccinatie hebt gekregen, is er voor sommige reisbestemmingen een herhalingsprik nodig.

Wat is difterie precies?

Difterie is een zeer besmettelijke infectieziekte die door hoesten wordt overgebracht. De bacterie bevindt zich voornamelijk in de mond, neus, keel of huid.

In welke gebieden komt er difterie voor?

Difterie komt in Nederland bijna niet meer voor. De ziekte komt nog wel voor in Oost-Europese landen en in tropische landen.

Hoe kunt u difterie oplopen?

Difterie is zeer besmettelijk omdat het makkelijk wordt overgebracht door het hoesten of niezen. Keel difterie is daardoor zeer besmettelijk. Huid difterie is minder ernstig en kan voorkomen bij mensen die in tropische gebieden veel op blote voeten lopen.

Wat voor symptomen brengt difterie met zich mee?

De keel difterie is herkenbaar aan zweren in mond, keel en luchtpijp en ontstekingen van de amandelen. De patiënt heeft koorts, kan moeilijk slikken en heeft daardoor last van benauwdheid. Er kan schade aan de hartspier ontstaan en er kan verlamming van de ademhalingsspieren optreden. Bij huid difterie raken delen van de huis ontstoken.

Wat kunt u doen om difterie te voorkomen?

Dankzij de herhaling van de DTP vaccinatie bent u in één keer beschermd tegen difterie, tetanus en polio.

Klik hier voor meer informatie over DTP vaccinatie

Klik hier voor meer reistips