Polio

Kunt u zich vaccineren tegen polio?

Ja, er is een combivaccinatie tegen difterie, tetanus en polio,  de DTP vaccinatie. Wanneer u na 1950 bent geboren, dan heeft u deze vaccinatie waarschijnlijk als kind gekregen, de  DTP-prik. Als de  DTP vaccinatie langer dan tien jaar geleden gegeven is, dan is er voor bepaalde reisbestemmingen een herhalingsprik nodig.

Wat is polio precies?

Polio is een afkorting van Poliomyelitis. In de volksmond wordt het ook wel kinderverlamming genoemd. Het is een ernstige virusziekte die ruggenmergontsteking veroorzaakt. Het poliovirus leeft in de keel en darmen van een geïnfecteerd persoon. Polio kent ernstige symptomen en kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

In welke gebieden komt er polio voor?

Polio komt nog erg veel voor in gebieden met slechte hygiënische omstandigheden, zoals in Azië en Afrika.

Hoe kunt u polio oplopen?

U kunt door het poliovirus besmet worden via handen die met ontlasting  vervuild zijn en door aanraking van de mond in het lichaam terechtkomen. Ook voedsel en drinkwater dat met ontlasting vervuild en besmet is, kan een bron van besmetting zijn.

Wat voor symptomen brengt polio met zich mee?

Het poliovirus infecteert zenuwcellen die de spierbewegingen coördineren. Ongeveer 7 tot 14 dagen na besmetting treden de eerste symptomen op. De symptomen van polio kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, stijve nek en rug en spierpijn. In ernstige gevallen kan het virus de hersenen of het ruggenmerg aantasten, waardoor verlamming kan ontstaan van de ademhalingsspieren, slik spieren, been- en armspieren. Ook kan het overlijden veroorzaken.

Wat kunt u doen om polio te voorkomen?

De combinatie van de DTP vaccinatie beschermt  in één keer tegen difterie, tetanus en polio.Verder is het zaak om een goede hygiëne in acht te nemen in risicogebieden.

Klik hier voor meer informatie over DTP vaccinatie

Klik hier voor meer reistips