Rabies

Kunt u zich vaccineren tegen rabiës?

Ja, er bestaat een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie is bestemd voor mensen die bijzonder risico lopen zoals:: fietsers, joggers, en mensen die beroepsmatig veel met dieren omgaan. Ook als u langere tijd in een risicogebied verblijft is de vaccinatie aan te raden. Een serie van drie vaccinaties geeft een bescherming van ongeveer drie jaar. Verder moet iedereen die een verdachte (honden)beet oploopt zich opnieuw laten inenten.

Wat is rabiës precies?

Rabiës is een virusinfectie van de hersenen De ziekte is ook wel bekend onder de naam hondsdolheid, omdat de oorzaak vaak een beet van een hond achtig dier is zoals een hond of vos, maar ook een beet van een vleermuis. Het is zeer ernstig en dodelijk. Na besmetting door een beet kan het twee tot drie maanden duren voordat de ziekte zich openbaart en er verschijnselen optreden.

In welke gebieden komt er rabiës voor?

Rabiës komt in veel landen voor, ook in de landen rondom  Nederland,  maar een groter risico loopt u in de volgende gebieden:

•    Afrika (deel)
•    Azië (deel)
•    Zuid- en Midden-Amerika (behalve Uruguay)
•    Caribisch gebied (deel)

Hoe kunt u rabiës oplopen?

Het virus wordt verspreid via een beet van een besmet dier. Het virus zit in het speeksel van besmette zoogdieren zoals honden, vossen, apen en vleermuizen. Het speeksel komt via een beet het lichaam binnen.

Wat voor symptomen brengt rabiës met zich mee?

De eerste verschijnselen zijn irritaties of jeuk op de plaats van de beet, daarna kan koorts optreden, hoofdpijn, verlammingen; soms is er ook sprake van het typische verschijnsel van  watervrees, de  angst om te drinken. Uiteindelijk kan rabiës uitmonden in verlamming, stuiptrekkingen en  het ontstaan van waanbeelden.

Wat kunt u doen om rabiës te voorkomen?

Met een vaccinatie tegen rabiës bent u beschermd tegen de ziekte. Daarnaast is het is altijd belangrijk om  op te passen voor  wilde dieren en te zorgen dat u ze niet in uw nabijheid laat komen. Als  u toch gebeten wordt , dan kunt u het beste zo snel mogelijk de wond  wassen met zeep en veel water en daarna  medische hulp zoeken.

Klik hier voor meer informatie over rabiës vaccinatie

Klik hier voor meer reistips