Schistosomiasis

Kunt u zich vaccineren tegen schistosomiasis?

Nee, er bestaat helaas nog geen vaccinatie tegen schistosomiasis (bilharzia).

Wat is schistosomiasis precies?

Schistosomiasis (vroeger ook wel bilharzia genoemd), is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door de wormsoort Schistosoma, die leeft en zich vermeerdert in een speciaal type waterslakken in stilstaand en stromend water. Ongeveer twee tot drie weken na besmetting kunnen de eerste symptomen optreden.

In welke gebieden komt er schistosomiasis voor?

Schistosomiasis komt vooral voor in het water in bepaalde delen van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Midden- en Verre Oosten.

Hoe kunt u schistosomiasis oplopen?

U kunt schistosomiasis oplopen door in contact te komen met besmet water. Door  pootje te baden of te zwemmen kunnen de larven uit geïnfecteerde slakken via het water de huid binnendringen. Daarna ontwikkelen deze parasieten zich tot volgroeide wormen in de bloedvaten van de darmen en de blaas.

Wat voor symptomen brengt schistosomiasis met zich mee?

De meest voorkomende symptomen van schistosomiasis zijn: koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, buikpijn, diarree, misselijkheid, hoesten, verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kan de ziekte zich tot een ernstige vorm ontwikkelen en kunnen er chronische aandoeningen ontstaan aan de longen, lever, darmen en urinewegen.

Wat kunt u doen om schistosomiasis te voorkomen?

U kunt besmetting met schistosomiasis voorkomen door  zwemmen in open water in risicogebieden te vermijden.

Klik hier voor meer reistips

 • Uw Voordelen

  • ’s Avonds spreekuren
  • Weekend spreekuren
  • Meerdere locaties
  • Gratis parkeren
  • LCR geregistreerd
  • BIG geregistreerd personeel