Tekenencefalitis

Kunt u zich vaccineren tegen tekenencefalitis?

Ja, er is  een vaccinatie tegen tekenencefalitis. Als u in een risicogebied door de vrije natuur loopt, bestaat er een kans de ziekte op te lopen. Vaccinatie is in sommige gevallen vooraf in Nederland mogelijk. Eén vaccinatie beschermt een jaar tegen het virus. Een serie van drie vaccinaties geeft bescherming voor een periode van drie jaar.

Wat is tekenencefalitis precies?

Tekenencefalitis is een vorm van hersenontsteking die wordt overgebracht door een beet van een teek. Meestal verloopt de ziekte onschuldig, maar er kan ook een ernstige vorm van hersen(vlies)ontsteking ontstaan.

In welke gebieden komt er tekenencefalitis voor?

De tekenencefalitis komt voor in een aantal bosrijke gebieden in Scandinavië, Siberië en Centraal-Europa, waaronder gebieden met veel bossen in  Zuid-Duitsland, Tsjechië, Slovenië, het oostelijke deel van Polen en de Baltische staten.

Hoe kunt u tekenencefalitis oplopen?

Tekenencefalitis kunt u krijgen door een beet van een  besmette teek. U loopt dit risico vooral als zich u in de risicogebieden door de vrije natuur beweegt.

Wat voor symptomen brengt tekenencefalitis met zich mee?

De meeste mensen die door een teek gebeten worden en ook geïnfecteerd zijn met tekenencefalitis, worden niet ernstig ziek. Een kleiner aantal mensen krijgt wel hersen- of hersenvliesontsteking. Een tot drie weken na besmetting door een teek of een paar dagen na besmetting via rauwe melk kunnen zich griepachtige verschijnselen voordoen. Daarna kunnen deze verschijnselen minder worden, maar een klein deel van de besmette mensen wordt wel veel zieker met hoge koorts, nekstijfheid en overgeven. Dit zijn symptomen van hersenvliesontsteking.

Wat kunt u doen om tekenencefalitis te voorkomen?

Dankzij een vaccinatie tegen tekenencefalitis bent u beschermd tegen hersenvliescomplicaties. Daarnaast kunt u maatregelen nemen om een tekenbeet te voorkomen, zoals met bedekte huid door de natuur lopen met eventueel een hoed of pet.

Klik hier voor meer informatie over tekenencefalitis vaccinatie

Klik hier voor meer reistips

 • Uw Voordelen

  • ’s Avonds spreekuren
  • Weekend spreekuren
  • Meerdere locaties
  • Gratis parkeren
  • LCR geregistreerd
  • BIG geregistreerd personeel