Kunt u zich vaccineren tegen aids?

Nee, vaccinaties tegen aids zijn er helaas nog niet.

Wat is Aids precies?

Aids  (Acquired Immune Deficiency Syndrome) is een ziekte waarbij het immuunsysteem ernstig verzwakt is ten gevolge van het HIV-virus (Humaan Immunodeficientie Virus). Het verwoest cellen van het afweersysteem, hetgeen ernstige gevolgen kan hebben. Deze ziekte komt in de hele wereld voor.

In welke gebieden komt er Aids voor?

Overal ter wereld is er kans om Aids op te lopen. In Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribisch gebied is het virus aangetroffen bij alle bevolkingsgroeperingen. In de westerse wereld lopen bepaalde risicogroepen, zoals drugsverslaafden en personen met veel wisselende, onbeschermde seksuele contacten het meeste gevaar om Aids te krijgen.

Hoe kunt u Aids oplopen?

U kunt aids krijgen door het contact van uw bloed met het bloed van iemand die Aids heeft of door onbeschermd seksueel contact met een met Aids besmet persoon.

Wat voor symptomen brengt Aids met zich mee?

Aids heeft veel verschillende symptomen. Belangrijke symptomen die in het begin veel voorkomen zijn: vermoeidheid, zich ziek voelen, snel transpireren, nachtelijk transpireren, diarree, hoesten, gewichtsverlies, zwelling van de lymfeklieren. De symptomen van de daaropvolgende fases van aids zijn, door het ontbreken van de werking van het afweersysteem, aanvallen van allerlei infecties.

Wat kunt u er aan doen om Aids te voorkomen?

Het belangrijkste om te zorgen dat u niet in contact komt met Aids is het gebruik van condooms bij seksueel contact. Indien u op reis naar het buitenland gaat, kunt u het beste in Nederland condooms kopen en meenemen, omdat de kwaliteit van condooms in andere landen niet altijd te vertrouwen is.