Alles over hepatitis B vaccinaties

Je hebt gekozen voor een studie in het domein Zorg of Welzijn. Je wordt opgeleid tot een professional in dat domein. Door de aard van de werkzaamheden die je gaat verrichten loop je kans om in contact te komen met het hepatitis B-virus en kan je besmet raken. Vaccinatie zorgt ervoor dat de kans op besmetting weggenomen wordt.

Aan het begin van het studiejaar starten de vaccinaties op je opleiding. Je opleiding ontvangt hier subsidie van de Overheid voor. De vaccinaties worden gewoon tijdens de lesuren gegeven op de locatie waar les of colleges volgt.

Bekijk eerst het filmpje omdat daarin al heel veel wordt uitgelegd over hepatitis B: wat het is, wat de verschijnselen zijn, wat een vaccinatie doet en hoe je de vaccinatie kunt krijgen. https://www.youtube.com/watch?v=dH2s6K9IB-U

Lees daarna de tekst onder het filmpje. Daar hebben we alle belangrijke zaken nogmaals ik het kort opgeschreven. Zodat je het eenvoudig terug kunt lezen.

Je ontvangt van ons alle informatie over en tijdens het vaccinatietraject in de web app die ook in de film getoond is. Zorg dat je voorbereid naar de vaccinatierondes komt. Dat betekent dat alle vragen beantwoord zijn en alle gegevens zijn aangevuld.

Als je jonger bent dan 16 jaar bij de start van het traject, is toestemming van je ouders/verzorgers nodig. De gezondheidsverklaring die je zelf invult moet dan ook door je ouders/verzorgers getekend worden. (De gezondheidsverklaring kan je hier downloaden.)  Print de gezondheidsverklaring uit, laat hem tekenen en neem hem dan mee naar de eerste vaccinatieronde. Als je 16 jaar of ouder bent is toestemming van je ouders/verzorgers niet nodig. Maar bespreek de komende vaccinaties wel met je ouders/verzorgers.

Wat is de hepatitis B precies?

Hepatitis B is een virusinfectie die leverfunctiestoornissen veroorzaakt. Je kan besmet raken met het virus doordat je in contact bent geweest met bloed of andere lichaamsvochten van een besmet persoon (prik-, snij- en bijtongevallen) of tijdens onbeschermde seks. Je kan dan last krijgen van een grieperig gevoel, misselijkheid, ernstige vermoeidheid. Na een tijdje gaat je oogwit geel, je urine bruin en je ontlasting wit kleuren. Meestal lukt het om de ziekte binnen een half jaar te overwinnen maar soms lukt dat niet en blijf je drager van de ziekte. Dit leidt meestal tot een ongeneeslijke leverziekte. Als drager kan je ook een besmettingsbron zijn voor anderen waardoor je soms je beroep niet meer mag uitoefenen. Vaccinatie voorkomt een besmetting.

Wie moet er gevaccineerd worden en waarom?

Iedereen die door de aard van zijn (toekomstige) werkzaamheden risico loopt om in aanraking te komen met het virus krijgt het advies een vaccinatietraject te volgen. Om zichzelf en anderen te beschermen.

Wat is een verhoogd risico:

  • Contact met bloed of lichaamsvloeistoffen met niet-intacte huid (kloofjes, wondjes)
  • Spatten of contact met deze vloeistoffen op slijmvliezen
  • Contact van lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon door snij-, bijt- en prikongevallen
  • Mond-op-mondbeademing zonder tube.

Stagebedrijven stellen een hepatitis B-vaccinatie bijna altijd verplicht. Geen vaccinatie betekent dus heel vaak: geen stage!

Het vaccinatietraject 

Wij volgen de protocollen van het RIVM/LCR dus ook het aanbevolen vaccinatieschema.

Het schema bestaat uit 3 vaccinaties en een bloedafname.

  1. Vaccinatie 1 op een gekozen tijdstip
  2. Vaccinatie 2: 1 maand na de eerste vaccinatie
  3. Vaccinatie 3: 5 maanden na de tweede vaccinatie
  4. Bloedafname: 4-8 weken na de laatste vaccinatie

Je bent er dus bijna het gehele eerste studiejaar mee bezig.

In eerste jaar al op stage

Het komt soms voor dat een student al in het eerste jaar stage gaat lopen en dat het stagebedrijf wil dat een stagiair dan al geheel gevaccineerd is. Daar is ook een oplossing voor. Je loopt dan een ander traject dan het traject dat hierboven gegeven is. Je hoeft niet zelf te bepalen welk traject je gaat volgen. Opleidingen en stagebedrijven hebben daar afspraken over gemaakt en die afspraken zijn bij ons bekend.

Bescherming na vaccinatie

Uit het bloed dat na de vaccinaties wordt afgenomen wordt in een laboratorium een antistoftiter bepaald. De antistoftiter is bepaling waaruit de mate van bescherming blijkt.

Voor bijna iedereen is een antistoftiter van > 10 U/l voldoende voor een levenslange bescherming.

Voor slecht een paar groepen is dit echter niet voldoende. In deze groep zitten o.a. tandartsen, -assistenten, verloskundigen, chirurgen. Zij voeren handelingen uit in lichaamsholten van mensen waarbij hun vingers niet altijd te zien zijn. Zij zouden, terwijl de vingers niet zichtbaar door gebruik van scherpe voorwerpen een ander kunnen besmetten. Zij vormen een risico voor patiënten/cliënten en worden daarom risicovormers genoemd. Voor deze risicovormers geldt dat de antistoftiter > 100 U/l.

Als je beschermd bent na vaccinatie krijg je daar bericht van in de webapp. Het vaccinatiebewijs is altijd te downloaden en te versturen naar stagebedrijven.

Niet (volledig) beschermd na vaccinatie

Het kan voorkomen dat je toch niet beschermd bent terwijl je alle vaccinaties hebt gehad. In dat geval schrijft het protocol van de LCR voor wat de vervolgacties zijn. Dat kan zijn dat je opnieuw een traject gaat volgen maar ook dat er nog een bloedbepaling nodig is of nog iets anders. Dat verschilt per mens, hangt af van de hoogte van de antistoftiter en soms ook van de medische voorgeschiedenis.

Eerdere vaccinaties

Het kan zijn dat je al eerder door andere opleiding of vakantie geheel of gedeeltelijk bent gevaccineerd tegen hepatitis B. Dan gaan we je niet weer helemaal opnieuw vaccineren maar kijken welke acties nog nodig zijn om een aantoonbare beschermende titer te kunnen genereren.

Als je van bijvoorbeeld de GGD te horen hebt gekregen dat je levenslang beschermd bent is dat waarschijnlijk ook zo. Er is alleen nooit een bloedafname gedaan om dit ook aan te tonen. En dat is wat stagebedrijven graag willen. Wanneer wij het advies geven om toch een extra vaccinatie te gaan halen is dat om de antistoftiter in het bloed aantoonbaar te maken. Uit de bloedafname die wij na een maand doen is die titer dan hoogstwaarschijnlijk wel op te maken.

Kom, als je denkt dat je al gevaccineerd bent, met je bewijzen naar het vaccinatiespreekuur. De verpleegkundige kan je precies vertellen welke stappen nog nodig zijn.

Het vaccin:

Het vaccin dat wij gebruiken om te vaccineren is een vaccin waar geen virusdeeltjes zijn toegevoegd. Je kan dus niet ziek worden van de vaccinatie. Het vaccin bootst een virus na: je lichaam denkt dat je hepatitis B hebt en gaat direct antistoffen aanmaken.

Het vaccin dat wij gebruiken is een mild goed verdraagbaar vaccin. Maar zoals na iedere vaccinatie bestaat de kans op een licht reactie als: rode plek op de arm, warme arm en stijfheid. Dit is niet erg. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen 48 uur.

 

MediPrevent en PreventVaccins

Het hepatitis B vaccinatieprogramma wordt via de onderwijsinstellingen door MediPrevent verzorgd. PreventVaccins is de dochteronderneming van MediPrevent. Prevent is een door het ministerie/LCR erkend centrum voor reizigersadvisering en vaccinatie en gevestigd in Haarlem. PreventVaccins is aangesloten bij het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) en bij de uitvoering worden de kwaliteitseisen,  richtlijnen en protocollen van het LCR gehanteerd PreventVaccins is een officieel LCR erkend vaccinatiebureau dat gespecialiseerd is in vaccinatie op locatie. Voor medische vragen kun je Mediprevent en PreventVaccins bereiken op telefoonnummer 023-5247979.

 

 PreventVaccins webapp

mijn.preventvaccins.nl is de webapplicatie voor studenten. Studenten die deelnemen aan een hepatitis B- vaccinatie programma bij PreventVaccins krijgen de beschikking over deze webapp die speciaal gemaakt is voor gebruik op mobiele telefoons.

In deze webapp moet je je persoonlijke gegevens invullen of aanvullen, de vragenlijst en de gezondheidsverklaring invullen. Alle gegevens en informatie rondom het vaccinatietraject is voor jou beschikbaar in deze beveiligde webapplicatie.

Je moet als je voor de eerste keer wil inloggen altijd een nieuw wachtwoord aanvragen met  “Stel opnieuw in”. Vul je student-email-adres in en klik op : “Stel opnieuw in” om een wachtwoord-reset op te vragen. Je ontvangt op het emailadres dat je hebt gebruikt een  link en code. Hiermee kun je je wachtwoord instellen. Daarna kun je met je gekozen wachtwoord inloggen en is de webapplicatie klaar voor gebruik.

Als je op je vaccinatieafspraak komt laat je de barcode uit de afspraak-tab zien aan de verpleegkundige. Zij kan deze dan  scannen. Hierdoor weten we zeker dat de registratie goed zal verlopen. Vergeet ook niet de tabs die voorzien zijn van een rood uitroepteken in te vullen en de vragen te beantwoorden.

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik mee doen?

Je wordt door je school bij ons aangemeld als je een opleiding volgt waarbij vaccinatie tegen hepatitis B nodig is of wordt aangeraden.

Hoe weet ik wanneer ik mijn vaccinatie krijg?

Op basis van het schema wat nodig is voor het hepatitis B vaccinatieprogramma wordt in overleg met de school een aantal rondes gepland. Je krijgt voor iedere ronde een uitnodiging via je studentenmail adres toegestuurd. In deze uitnodiging staat hoe je kunt inloggen in de PreventVaccins Web-app om alle details te weten te komen.

Wat is de PreventVaccins web-app?

De web-app van PreventVaccins is een beveiligde omgeving waar je met je studenten mail adres dat wij van school hebben ontvangen kunt inloggen. In deze omgeving staan jouw persoons- en contactgegevens, je uitnodiging voor de vaccinatieronde, de gezondheidsverklaring en vragenlijst die je dient in te vullen voor de vaccinatie. Je geeft daar ook toestemming voor het verwerken van jouw gegevens.

Na je eerste vaccinatie staat in deze web-app ook je vaccinatiehistorie en kun je ook je vaccinatieverklaring downloaden of met iemand anders delen. Bijvoorbeeld met je stagebedrijf. Niemand anders kan bij jouw gegevens komen. Ook school of je stage bedrijf kan jouw gegevens in de web-app niet benaderen.

Ik heb geen uitnodiging in mijn mail ontvangen. Wat moet ik doen?

Controleer je spam folder of ongewenste mail folder. Kijk ook even of je niet je mail laat doorsturen naar je prive-mail, misschien staat de mail dan in je prive mail. Staat de mail daar ook niet vraag dan bij de administratie van school of je bent aangemeld. 

Hoe ziet een versneld traject eruit?

In het versnelde traject worden vaccinaties gegeven op tijdstip 0,1, 2 maanden, in maand 3 volgt de 1e titerbepaling, 6 maanden na vaccinatie 3 wordt nog een 4e vaccinatie gegeven en volgt een maand later soms een tweede bloedafname.

Waarom zou je een versneld traject volgen?

Het is soms nodig dat een persoon snel beschermd is voor stage of andere situaties. Na 3 vaccinaties en een bloedafname in een versneld traject wordt een bescherming voor een korte periode opgebouwd. Langdurige bescherming is er pas na de 4e vaccinatie.

Hoe lang moet er tussen covidvaccinaties en hepatitis B-vaccinaties zitten

Bij toediening van vaccins hoeft geen interval meer te worden aangehouden tussen COVID-19-vaccins en overige vaccins. Het gelijktijdig of kort na elkaar toedienen van een COVID-19-vaccin en een ander vaccin heeft geen invloed op de immuunrespons. Het  is ook niet meer nodig om een interval aan te houden voor het observeren van bijwerkingen.

Mag je gevaccineerd worden tegen hepatitis B als je zwanger bent?

Er is geen nadelig gevolg voor de foetus te verwachten als er tijdens de zwangerschap hepatitis B-vaccinatie gegeven wordt.

Wat is een non-responder?

Een non-responder is iemand die niet voldoende antistoffen aanmaakt na vaccinatie.

Als je non-responder bent heeft dat dan gevolgen voor je opleiding?

Dat hoeft niet, maar kan in enkele gevallen wel, zeker als je een opleiding volgt voor een risicovormend beroep.

Wat is het verschil tussen een risicovormer en een risicoloper?

Een risicoloper loopt door de aard van zijn werkzaamheden kans om besmet te worden, een risicovormer loopt risico maar vormt omdat hij risicovolle handelingen verricht ook risico. Risicovolle handelingen zijn handelingen die in een lichaamsholte plaatshebben waarbij de vingertoppen niet zichtbaar zijn.

Prikangst?

Onze verpleegkundigen krijgen regelmatig te maken met studenten met prikangst en kunnen daar goed mee omgaan. Maar prikangst is naar en we snappen dat het niet helpt als je in een rij met medestudenten moet staan voordat je aan de beurt bent.

Meld prikangst van tevoren bij ons administratie@mediprevent.nl of bij de contactpersoon van je opleiding en we zoeken samen een oplossing. Je kunt bijvoorbeeld een kwartiertje voor de start van het spreekuur komen zodat je meteen kan doorlopen. In sommige gevallen kunnen we ook een afspraak maken op een van onze locaties.

Als je ons mailt vermeld dan naam, geboortedatum en datum en tijd van de afspraak op de opleiding.