Cholera

Kunt u zich vaccineren tegen cholera?

Nee, het landelijke advies om geen vaccinatie tegen cholera te geven is omdat het vaccin slechts een beperkte bescherming biedt en maar zes maanden geldig is. Daarbij komt dat cholera goed te behandelen is.

Wat is cholera precies?

Cholera is een infectie door de  bacterie Vibrio Cholerae. Na  besmetting kan het enkele uren duren voordat  er symptomen van de ziekte optreden, maar dat kan ook een paar dagen duren, variërend van één tot drie dagen. Een snel herstel is mogelijk wanneer de patiënt snel en goed behandeld wordt.

In welke gebieden komt er cholera voor?

Cholera komt voor in Zuid-Azië en Latijns-Amerika. Het risico om door cholera ernstig ziek te worden in deze landen is niet zo heel groot.

Hoe kunt u cholera oplopen?

U kunt cholera oplopen door het drinken van verontreinigd water of melk of door besmet voedsel te eten. Het eten van rauwe of niet goed doorgekookte vis is de meest voorkomende oorzaak van besmetting met het choleravirus.

Wat voor symptomen brengt cholera met zich mee?

Cholera heeft verschillende symptomen. Bij besmetting kan het zelfs voorkomen dat er helemaal geen symptomen zijn, maar ook kunnen er meerdere verschijnselen zijn zoals ernstig braken en heftige diarree. De ontlasting wordt hierbij waterdun, zonder pijn of krampen. Als gevolg van het verlies van veel vocht en zout ontstaan er uitdrogingsverschijnselen, zoals lage bloeddruk, spierkrampen, koorts, shock en in ernstige gevallen zelfs een coma. Het is belangrijk dit vochtverlies op enige manier aan te vullen, zoals met ORS.

Wat kunt u doen om cholera te voorkomen?

In risicogebieden is het nodig om goed op eten en drinken te letten en vooral op te passen met drinkwater.

Klik hier voor meer reistips