Hepatitis A

Kunt u zich vaccineren tegen hepatitis A?

Ja, we bieden een vaccinatie tegen hepatitis A. Na de eerste vaccinatie bent u al goed beschermd.  De herhalingsprik na 6 tot 12 maanden zorgt voor een bescherming van ongeveer  25 jaar tegen hepatitis A.

Wat is hepatitis A precies?

Hepatitis A is besmettelijke geelzucht en is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Twee tot zes weken na de besmetting breekt de ziekte uit. De klachten duren meestal vier tot zes weken, waarbij het besmettingsgevaar het grootst is één week voor tot één week na het uitbreken van de ziekte. Per jaar raken ongeveer 10 miljoen mensen met het hepatitis A virus besmet.

In welke gebieden komt er hepatitis A voor?

Hepatitis A komt veel voor  in Afrika, Midden- en Zuid Amerika, Oost Europa en Azië.

Hoe kunt u hepatitis A oplopen?

Het virus wordt vaak overgedragen door voedsel en water dat besmet is met ontlasting. Hepatitis A  oplopen gebeurt op plaatsen waar er weinig aandacht is voor hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Wat voor symptomen brengt hepatitis A met zich mee?

Kleine kinderen hebben vaak weinig klachten, maar volwassenen kunnen  behoorlijk ziek worden. De symptomen van hepatitis A zijn:

– Verminderde eetlust
– Vermoeidheid
– Misselijkheid/overgeven
– Maagpijn
– Gewrichtspijn
– Huiduitslag
– Donker gekleurde urine
– Gelige verkleuring van ogen en huid (geelzucht)

Speciale voeding helpt tegen de klachten zoals weinig vet en veel eiwit en koolhydraten.

Wat kunt u doen om hepatitis A te voorkomen?

U kunt besmetting voorkomen door een hepatitis A vaccinatie en zorgvuldige hygiëne. U moet erg goed opletten op eten en drinken en op onhygiënische omstandigheden.

Klik hier voor meer reistips

Klik hier voor meer informatie over hepatitis A vaccinatie