Japanse encefalitis

Kunt u zich vaccineren tegen Japanse encefalitis?

Ja, er bestaat een vaccinatie tegen Japanse encefalitis wanneer u langer dan een maand in een risicogebied verblijft

De Japanse Encefalitis vaccinatie (Ixiaro) bestaat uit 2 injecties, de 2e injectie volgt 4 weken na de eerste. Na de vaccinaties bent u  12 tot 24 maanden beschermd.

Wat is Japanse encefalitis precies?

Japanse encefalitis is een virusinfectie met neurologische verschijndelen, die wordt overgedragen steken van muskieten. Het komt voornamelijk voor op het platteland van Azië. Meestal verloopt de ziekte relatief mild, maar het kan ook hersenvliesontsteking tot gevolg hebben, waarbij er door hersenbeschadigingen kans op invaliditeit of overlijden is.

In welke gebieden komt er Japanse encefalitis voor?

Japanse encefalitis komt voornamelijk voor op het platteland van Azië. Het risico op infectie is het grootst in China, Korea, India en Zuidoost Azië en vooral in gebieden waar veel varkens zijn.

Hoe kunt u Japanse encefalitis oplopen?

De ziekte wordt van besmette dieren, vooral varkens, via muggen overgedragen op de mens.

Wat voor symptomen brengt Japanse encefalitis met zich mee?

De symptomen van Japanse encefalitis lijken aanvankelijk op griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts, maag- en darmstoornissen en verwarring. Meestal verloopt de infectie relatief mild, maar het kan ook doorzetten tot een hersenvliesontsteking. Hierbij bestaat de kans op blijvende invaliditeit als gevolg van hersenbeschadigingen, of zelfs de kans op overlijden.

Wat kunt u doen om Japanse encefalitis te voorkomen?

Dankzij de vaccinatie tegen Japanse encefalitis bent u 12 tot 24 maanden beschermd. Bescherming tegen muggen wordt ten zeerste aangeraden.

Klik hier voor meer informatie over Japanse encefalitis vaccinatie

Klik hier voor meer reistips