Legionella

Kunt u zich vaccineren tegen legionella?

Nee, er bestaat helaas geen vaccinatie tegen legionella.

Wat is legionella precies?

Een andere benaming voor Legionella is veteranenziekte, omdat de ziekte in epidemische vorm aangetroffen werd bij oud-strijders van het Amerikaanse leger. Het is een vorm van longontsteking die wordt veroorzaakt door bacteriën  in leidingwater. Legionella komt  vooral voor bij oudere mensen vanaf veertig jaar, waarbij mannen drie keer zo gevoelig zijn voor legionella dan vrouwen. Voor mensen met een verlaagd immuunsysteem door een zwakke gezondheid (chronische ziekte, diabetes, rokers, mensen die veel alcohol drinken) is het risico groter om de legionellabacterie op te lopen.

In welke gebieden komt er legionella voor?

Legionella komt eigenlijk overal voor, ook in Nederland, waar de bacterie zich in het leidingwater heeft vermenigvuldigd. Vaak lopen mensen de ziekte op  in hotels in landen rondom de Middellandse Zee.

Hoe kunt u legionella oplopen?

Besmetting met de legionella bacterie gebeurt door het in aanraking komen met besmet water of waterdamp. . De bacterie komt vooral voor in waterdeeltjes. Door alleen al inademing van deze kleine waterdeeltjes kan besmetting ontstaan. Voorbeelden zijn: lang ongebruikte kranen in hotels,  fonteinen,  bubblebaden, koelsystemen en airconditioningsystemen. In water met (constante) temperaturen van 30 tot 40°c is het risico op aanwezigheid van de bacterie het grootst.

Wat voor symptomen brengt legionella met zich mee?

De symptomen van Legionella lijken op longontsteking en griep, zoals koorts, hoofdpijn, hoesten, pijn op de borst en koude rillingen. Daarbij kunnen symptomen optreden zoals diarree, spierpijn, buikpijn en verwardheid. Deze symptomen verschijnen binnen twee  tot tien  dagen na de besmetting.

Wat kunt u doen om legionella te voorkomen?

Legionella besmetting is te voorkomen door de watertemperatuur in koudwaterleidingen onder de 15°C te houden en die in warmwaterleidingen boven de 60°C. Als u water gebruikt uit kranen die lang ongebruikt zijn, laat de kraan dan eerst flink doorlopen.

Klik hier voor meer reistips