Meningitis

Kunt u zich vaccineren tegen meningitis?

Ja, er bestaat een vaccinatie tegen meningitis (hersenvliesontsteking). Het wordt ten sterkste aangeraden zich te laten vaccineren tegen meningitis, wanneer men in risicogebieden langere tijd in nauw contact komt met de lokale bevolking. Deze vaccinatie is verplicht voor reizigers naar Mekka. Eén injectie biedt een bescherming voor  drie jaar.

Vanaf 2002 worden kinderen vanaf twee maanden gevaccineerd tegen meningitis omdat meningitis type C steeds vaker in Nederland voorkomt.

Wat is meningitis precies?

Een andere benaming voor Meningitis is hersenvliesontsteking en dit  is een ernstige infectie van de vloeistof in de hersenen en in het ruggenmerg. Deze ziekte kan veroorzaakt worden door een virus of door een bacterie:

Virus:
•    virale meningitis verloopt meestal met milde verschijnselen en geneest over het algemeen zonder specifieke behandeling binnen twee weken.

Bacterie:
•    bacteriële meningitis (meningokokken) is een stuk ernstiger. De ziekte kan zich zeel snel ontwikkelen en binnen enkele uren tot de dood leiden. Wanneer hoge koorts optreedt en er sprake is van nekstijfheid moet er snel alarm geslagen worden. Bij nekstijfheid kan de kin niet of met veel pijn op tegen de borst worden aangeduwd.

In welke gebieden komt er meningitis voor?

Meningitis komt overal ter wereld voor. Er zijn diverse soorten meningitisbacteriën. In Nederland gaat het meestal om typen meningitis B en C. In delen van West-, Centraal- en Oost-Afrika komt meestal meningitis type A en in toenemende mate  type W135 voor en dan vaak in epidemische vorm, maar ook  in andere delen van de wereld. Het risico op besmetting wordt verhoogd als u langere tijd in nauw contact komt met de lokale bevolking in deze gebieden.

Hoe kunt u meningitis oplopen?

De infectie van meningitis wordt overgebracht via de luchtwegen, dus door hoesten en niezen en door direct contact van mond-op-mond.

Wat voor symptomen brengt meningitis met zich mee?

De symptomen van meningitis kunnen al binnen enkele uren na de besmetting optreden. De meest voorkomende symptomen zijn: hoge koorts, hoofdpijn, stijve nek, misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht, verwardheid en vermoeidheid.

Bij baby’s en kinderen onder de twee jaar zijn de specifieke symptomen als koorts, hoofdpijn en een stijve nek moeilijk vast te stellen. Symptomen bij baby’s kunnen zijn: slecht eten, overgeven en lusteloosheid, sloomheid. Bij verdere ontwikkeling van de bacteriële meningitis kunnen  epileptische aanvallen optreden.

Wat kunt u doen om meningitis te voorkomen?

De vaccinatie tegen meningitis geeft een beschermingsduur van drie jaar  tegen de meningitis typen A, C, W135 en Y. Vermijd contact met besmette personen die bacteriële meningitis hebben.

Klik hier voor meer informatie over meningitis vaccinatie

Klik hier voor meer reistips