TBC

Kunt u zich vaccineren tegen TBC?

Ja, er bestaat een vaccinatie tegen TBC (tuberculose). De vaccinatie moet zes weken voor vertrek gegeven worden aan mensen die langere tijd naar een risicogebied gaan of kortere tijd, maar veel contact hebben met de lokale bevolking. De vaccinatie tegen TBC is levenslang geldig en heeft een beschermingsgraad van 75 tot 80%. PreventVaccins verwijst u hiervoor door naar een GGD bij u in de buurt.

Wat is tbc precies?

TBC is een afkorting van tuberculose en is een ernstige ziekte waarbij het longvlies geïnfecteerd is door de  tuberculosebacterie. In de volksmond werd de ziekte ook wel Tering genoemd en soms ‘vliegende Tering’ omdat de ziekte razendsnel verspreid werd. De besmetting van TBC kan wel plaatsgevonden hebben zonder dat er nog veel klachten zijn. Bij open TBC is er direct besmettingsgevaar.

In welke gebieden komt er TBC voor?

TBC is helaas weer in opmars en komt relatief veel voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Midden- en Zuid-Amerika.

Hoe kunt u tbc oplopen?

U moet bedacht zijn op TBC als u veel contact heeft met de plaatselijke bevolking en langer dan drie maanden in een risicogebied verblijft. TBC wordt via de luchtwegen verspreid, de bacterie zit in speekseldruppeltjes die via hoesten of niezen kunnen worden overgebracht.

Wat voor symptomen brengt TBC met zich mee?

Mensen kunnen al geruime tijd besmet zijn met de TBC-bacterie zonder lichamelijke klachten te hebben. Wanneer de klachten wel optreden dan zijn het de volgende symptomen::

  • chronisch hoesten (langer dan drie tot zes weken)
  • pijn op de borst
  • nachtelijk zweten
  • extreme vermoeidheid
  •  koorts
  • gewichtsverlies

Wat kunt u doen om TBC te voorkomen?

Dankzij de TBC vaccinatie bent u voor 75 tot 80%  beschermd tegen bepaalde complicaties van TBC. Omdat u TBC kunt oplopen via het inademen van besmette speekseldruppeltjes, is het dus belangrijk altijd uit de buurt van geïnfecteerde mensen te blijven en op te passen als iemand hoest of niest of in uw gezicht ademt.

Klik hier voor meer informatie over TBC vaccinatie

Klik hier voor meer reistips