Aanmelden voor hepatitis B vaccinaties
Vul het onderstaande formulier in om je te registreren voor het vaccinatieprogramma tegen hepatitis B bij Hogeschool Windesheim. Je aanmelding wordt getoetst door Windesheim en na deze controle ontvang je automatisch bericht van ons. Het doorlopen van het vaccinatieprogramma Hepatitis B is erg belangrijk en dient te zijn afgerond voor je gaat stagelopen. De vaccinaties beschermen jou bij het uitvoeren van je werkzaamheden tijdens de stageperiode en verdere loopbaan en houden je gezond. Hou de uitnodigingen dus goed in de gaten en kom naar je afspraken.
Alles over hepatitis B vaccinaties
Je hebt gekozen voor een studie in het domein Zorg of Welzijn. Je wordt opgeleid tot een professional in dat domein. Door de aard van de werkzaamheden die je gaat verrichten loop je kans om in contact te komen met het hepatitis B-virus en kan je besmet raken. Vaccinatie zorgt ervoor dat de kans op besmetting weggenomen wordt.
Aan het begin van het studiejaar starten de vaccinaties op je opleiding. Je opleiding ontvangt hier subsidie van de Overheid voor. De vaccinaties worden gewoon tijdens de lesuren gegeven op de locatie waar les of colleges volgt.
Bekijk eerst het filmpje omdat daarin al heel veel wordt uitgelegd over hepatitis B: wat het is, wat de verschijnselen zijn, wat een vaccinatie doet en hoe je de vaccinatie kunt krijgen.
Lees daarna de tekst onder het filmpje. Daar hebben we alle belangrijke zaken nogmaals ik het kort opgeschreven. Zodat je het eenvoudig terug kunt lezen.
Je ontvangt van ons alle informatie over en tijdens het vaccinatietraject in de web app die ook in de film getoond is. Zorg dat je voorbereid naar de vaccinatierondes komt. Dat betekent dat alle vragen beantwoord zijn en alle gegevens zijn aangevuld.
Als je jonger bent dan 16 jaar bij de start van het traject, is toestemming van je ouders/verzorgers nodig. De gezondheidsverklaring die je zelf invult moet dan ook door je ouders/verzorgers getekend worden. (De gezondheidsverklaring kan je hier downloaden.) Print de gezondheidsverklaring uit, laat hem tekenen en neem hem dan mee naar de eerste vaccinatieronde. Als je 16 jaar of ouder bent is toestemming van je ouders/verzorgers niet nodig. Maar bespreek de komende vaccinaties wel met je ouders/verzorgers.
Wat is de hepatitis B precies?
Hepatitis B is een virusinfectie die leverfunctiestoornissen veroorzaakt. Je kan besmet raken met het virus doordat je in contact bent geweest met bloed of andere lichaamsvochten van een besmet persoon (prik-, snij- en bijtongevallen) of tijdens onbeschermde seks. Je kan dan last krijgen van een grieperig gevoel, misselijkheid, ernstige vermoeidheid. Na een tijdje gaat je oogwit geel, je urine bruin en je ontlasting wit kleuren. Meestal lukt het om de ziekte binnen een half jaar te overwinnen maar soms lukt dat niet en blijf je drager van de ziekte. Dit leidt meestal tot een ongeneeslijke leverziekte. Als drager kan je ook een besmettingsbron zijn voor anderen waardoor je soms je beroep niet meer mag uitoefenen. Vaccinatie voorkomt een besmetting.
Wie moet er gevaccineerd worden en waarom?
Iedereen die door de aard van zijn (toekomstige) werkzaamheden risico loopt om in aanraking te komen met het virus krijgt het advies een vaccinatietraject te volgen. Om zichzelf en anderen te beschermen.
Wat is een verhoogd risico:
- Contact met bloed of lichaamsvloeistoffen met niet-intacte huid (kloofjes, wondjes)
- Spatten of contact met deze vloeistoffen op slijmvliezen
- Contact van lichaamsvloeistoffen van een besmet persoon door snij-, bijt- en prikongevallen
- Mond-op-mondbeademing zonder tube.
Stagebedrijven stellen een hepatitis B-vaccinatie bijna altijd verplicht. Geen vaccinatie betekent dus heel vaak: geen stage!
Het vaccinatietraject
Wij volgen de protocollen van het RIVM/LCR dus ook het aanbevolen vaccinatieschema.
Het schema bestaat uit 3 vaccinaties en een bloedafname.
- Vaccinatie 1 op een gekozen tijdstip
- Vaccinatie 2: 1 maand na de eerste vaccinatie
- Vaccinatie 3: 5 maanden na de tweede vaccinatie
- Bloedafname: 4-8 weken na de laatste vaccinatie
Je bent er dus bijna het gehele eerste studiejaar mee bezig.
Bescherming na vaccinatie
Uit het bloed dat na de vaccinaties wordt afgenomen wordt in een laboratorium een antistoftiter bepaald. De antistoftiter is bepaling waaruit de mate van bescherming blijkt.
Voor bijna iedereen is een antistoftiter van > 10 U/l voldoende voor een levenslange bescherming.
Voor slecht een paar groepen is dit echter niet voldoende. In deze groep zitten o.a. tandartsen, -assistenten, verloskundigen, chirurgen. Zij voeren handelingen uit in lichaamsholten van mensen waarbij hun vingers niet altijd te zien zijn. Zij zouden, terwijl de vingers niet zichtbaar door gebruik van scherpe voorwerpen een ander kunnen besmetten. Zij vormen een risico voor patiënten/cliënten en worden daarom risicovormers genoemd. Voor deze risicovormers geldt dat de antistoftiter > 100 U/l.
Als je beschermd bent na vaccinatie krijg je daar bericht van in de webapp. Het vaccinatiebewijs is altijd te downloaden en te versturen naar stagebedrijven.
Niet (volledig) beschermd na vaccinatie
Het kan voorkomen dat je toch niet beschermd bent terwijl je alle vaccinaties hebt gehad. In dat geval schrijft het protocol van de LCR voor wat de vervolgacties zijn. Dat kan zijn dat je opnieuw een traject gaat volgen maar ook dat er nog een bloedbepaling nodig is of nog iets anders. Dat verschilt per mens, hangt af van de hoogte van de antistoftiter en soms ook van de medische voorgeschiedenis.
Eerdere vaccinaties
Het kan zijn dat je al eerder door andere opleiding of vakantie geheel of gedeeltelijk bent gevaccineerd tegen hepatitis B. Dan gaan we je niet weer helemaal opnieuw vaccineren maar kijken welke acties nog nodig zijn om een aantoonbare beschermende titer te kunnen genereren.
Als je van bijvoorbeeld de GGD te horen hebt gekregen dat je levenslang beschermd bent is dat waarschijnlijk ook zo. Er is alleen nooit een bloedafname gedaan om dit ook aan te tonen. En dat is wat stagebedrijven graag willen. Wanneer wij het advies geven om toch een extra vaccinatie te gaan halen is dat om de antistoftiter in het bloed aantoonbaar te maken. Uit de bloedafname die wij na een maand doen is die titer dan hoogstwaarschijnlijk wel op te maken.
Kom, als je denkt dat je al gevaccineerd bent, met je bewijzen naar het vaccinatiespreekuur. De verpleegkundige kan je precies vertellen welke stappen nog nodig zijn.
Het vaccin:
Het vaccin dat wij gebruiken om te vaccineren is een vaccin waar geen virusdeeltjes zijn toegevoegd. Je kan dus niet ziek worden van de vaccinatie. Het vaccin bootst een virus na: je lichaam denkt dat je hepatitis B hebt en gaat direct antistoffen aanmaken.
Het vaccin dat wij gebruiken is een mild goed verdraagbaar vaccin. Maar zoals na iedere vaccinatie bestaat de kans op een licht reactie als: rode plek op de arm, warme arm en stijfheid. Dit is niet erg. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen 48 uur.
MediPrevent en PreventVaccins
Het hepatitis B vaccinatieprogramma wordt via de onderwijsinstellingen door MediPrevent verzorgd. PreventVaccins is de dochteronderneming van MediPrevent. Prevent is een door het ministerie/LCR erkend centrum voor reizigersadvisering en vaccinatie en gevestigd in Haarlem. PreventVaccins is aangesloten bij het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) en bij de uitvoering worden de kwaliteitseisen, richtlijnen en protocollen van het LCR gehanteerd PreventVaccins is een officieel LCR erkend vaccinatiebureau dat gespecialiseerd is in vaccinatie op locatie. Voor medische vragen kun je Mediprevent en PreventVaccins bereiken op telefoonnummer 023-5247979.

mijn.preventvaccins.nl is de webapplicatie voor studenten. Studenten die deelnemen aan een hepatitis B- vaccinatie programma bij PreventVaccins krijgen de beschikking over deze webapp die speciaal gemaakt is voor gebruik op mobiele telefoons.
In deze webapp moet je je persoonlijke gegevens invullen of aanvullen, de vragenlijst en de gezondheidsverklaring invullen. Alle gegevens en informatie rondom het vaccinatietraject is voor jou beschikbaar in deze beveiligde webapplicatie.
Je moet als je voor de eerste keer wil inloggen altijd een nieuw wachtwoord aanvragen met “Stel opnieuw in”. Vul je student-email-adres in en klik op : “Stel opnieuw in” om een wachtwoord-reset op te vragen. Je ontvangt op het emailadres dat je hebt gebruikt een link en code. Hiermee kun je je wachtwoord instellen. Daarna kun je met je gekozen wachtwoord inloggen en is de webapplicatie klaar voor gebruik.
Als je op je vaccinatieafspraak komt laat je de barcode uit de afspraak-tab zien aan de verpleegkundige. Zij kan deze dan scannen. Hierdoor weten we zeker dat de registratie goed zal verlopen. Vergeet ook niet de tabs die voorzien zijn van een rood uitroepteken in te vullen en de vragen te beantwoorden.
Veel gestelde vragen
Hoe kan ik mee doen?
Hoe weet ik wanneer ik mijn vaccinatie krijg?
Wat is de PreventVaccins web-app?
Na je eerste vaccinatie staat in deze web-app ook je vaccinatiehistorie en kun je ook je vaccinatieverklaring downloaden of met iemand anders delen. Bijvoorbeeld met je stagebedrijf. Niemand anders kan bij jouw gegevens komen. Ook school of je stage bedrijf kan jouw gegevens in de web-app niet benaderen.
Ik heb geen uitnodiging in mijn mail ontvangen. Wat moet ik doen?
Hoe ziet een versneld traject eruit?
Waarom zou je een versneld traject volgen?
Hoe lang moet er tussen covidvaccinaties en hepatitis B-vaccinaties zitten
Mag je gevaccineerd worden tegen hepatitis B als je zwanger bent?
Wat is een non-responder?
Als je non-responder bent heeft dat dan gevolgen voor je opleiding?
Wat is het verschil tussen een risicovormer en een risicoloper?
Prikangst?
Onze verpleegkundigen krijgen regelmatig te maken met studenten met prikangst en kunnen daar goed mee omgaan. Maar prikangst is naar en we snappen dat het niet helpt als je in een rij met medestudenten moet staan voordat je aan de beurt bent.
Meld prikangst van tevoren bij ons [email protected] of bij de contactpersoon van je opleiding en we zoeken samen een oplossing. Je kunt bijvoorbeeld een kwartiertje voor de start van het spreekuur komen zodat je meteen kan doorlopen. In sommige gevallen kunnen we ook een afspraak maken op een van onze locaties.
Als je ons mailt vermeld dan naam, geboortedatum en datum en tijd van de afspraak op de opleiding.